Verktøy for IKT i Tysværskulen

På denne sida har vi samla informasjon og nyttige ressursar om dei verktøya som Tysværskulen brukar i opplæringa. 
Sida er primært meint som informasjon til digitalpedagogane, men kan vere nyttig å kjenne til for fleire - både lærarar og føresette. Oversikten blir oppdatert ved ny informasjon/versjonar. 

Velg verktøy:

10 fingre

10-Fingre er et tastaturøvingsprogram, hvor elevene kan øve på å bruke ti fingre til å produsere tekst. Det er åpenlyst at elevene skriver hurtigere med ti fingre enn med to eller tre fingre. Selv om det tar tid å lære, finnes det flere positive årsaker til å tidlig investere tid til å systematisk trene 10-fingre-systemet, og man kan avverge at elevene ikke venner seg til å lete og prikke ut bokstavene med to fingre. 

10-Fingre bidrar til at elevene kan bruke digitale ressurser på en hensiktsmessig måte. I tillegg er kompetansemålene i norsk i LK20

• 2.trinn: skrive tekster for hånd og med tastatur 

• 4.trinn: skrive tekster med funksjonell håndskrift og med tastatur 

• 7.trinn: skal elevene skrive tekster med flyt på tastatur 

Pålogging med FEIDE

3DL (og Oculus 3D briller)

3DL leverer læringsverktøy som skaper engasjement med interaktivt 2D- og 3D-innhold som bidrar til variasjon i undervisningen og introduserer nye læringsopplevelser i klasserommet.

3DL er en visuell og interaktiv undervisnings- og læringsplattform som er utviklet for å hjelpe lærere med visuelle verktøy som kan brukes i klasserommet for å demonstrere og engasjere elevene gjennom aktiviteter, quiz, gåter osv. 3DL hjelper lærere å hjelpe elevene til å forstå vanskelige konsepter enklere.

Programmet kan også brukes med Oculus 3D briller

Pålogging med Feide

AskiRaski

Aski Raski er et nettbasert lesetreningsprogram som helt siden tidlig 2000-tall har hjulpet elever med å lære å lese. Programmet gir elever øvelse i å lese og skrive lyder, stavelser, ord og setninger raskt og riktig. Ved hjelp av kartleggingen fanges elevene opp før de har fått problemer med lesingen, og lærere kan forebygge senere vansker. 

Pålogging med FEIDE

AskiRaski Startpakken

Startpakken er en komplett pakke for den første lese- og skriveopplæringen. Her møter elevene en kombinasjon av digitale, papirbaserte og praktiske aktiviteter.

Elevene trener seg på å lytte ut første lyd, telle stavelser og ord og gjøre analyse av stavelser, ord og setninger. Dette gjøres gjennom strukturerte tavleøkter, lærerstasjoner på verksted, oppgaver på bokstavark og gjennom spill som eks. “Filosofen lurer på”.

En egen lærermodul gir god oversikt over resultater etter “Fonemsjekk” og kartlegging, og over aktiviteter for elevene. Her kan også tilpassede stier tildeles hver elev. Programmet er nyttig for alle elever, både de som følger en normert leseutvikling, de som trenger litt ekstra, og også de som ligger litt foran i utviklingen.

Pålogging med FEIDE

Aunivers fra Aschehoug (tilgjengelig på noen skoler*)

Et digitalt læremiddel til alle fag i grunnskolen. Innholdet tar ambisjonene i læreplanen på alvor, med alt du trenger samlet på ett sted. Dekker alle kompetansemål i alle fag. Fleksibilitet som tilrettelegger for at læreren eier undervisningen. Tilbyr et rikt og variert utvalg av tekst, bilder, film og lyd.

Pålogging med FEIDE

Creaza Total

Creaza tilbyr kreative verktøy med faglig innhold og oppgaver
samt komplette læremidler i engelsk, samfunnsfag, naturfag og KRLE.

Creaza lager moderne digitale læremidler som fremmer aktiv, kreativ og skapende læring for elever. Læreren har hele veien god oversikt over elevenes arbeid og kan gi både skriftlig og muntlig tilbakemelding til eleven. Med Creaza får elevene mulighet til å tilegne seg ny kunnskap gjennom en kreativ og lekende læringsprosess.

Creaza tilbyr en grunnplattform som vi kaller Creaza Core. Her finner elever og lærere oppgaver, verktøy og innhold. Creaza Core gjør det enkelt for lærere å tildele en oppgave til elevene som så løser oppgaven med et av verktøyene i Creaza. Elevene har en enormt utvalg av innhold som kan brukes i de ulike verktøyene, grafikk, bilder, film, musikk og lydeffekter.

Pålogging med FEIDE

Elevkanalen

Elevkanalen tilbyr i dag flere nyhetstjenester som er knyttet sammen med fag, temaer og serier.

Fagportalene består av fullstendige læreverk og komplementerende ressurser fra flere innholdsleverandører.

Elevkanalen har en Temaportal som tar LK20 på alvor, «verden er ikke oppdelt i fag». I tillegger det et rikt tilbud med serier, dokumentarer og filmer fra flere mediehus i inn og utland.

Alt innhold er søkbart og merket opp mot læreplanens fag, kjerneelementer, tverrfaglige emner og kompetansemål.

Pålogging med FEIDE

IntoWords

IntoWords gir lese- og skrivestøtte til alle. Barn, unge og voksne med dysleksi eller andre lese- og skriveutfordringer kan få diskret hjelp fra IntoWords, og velge blant en lang rekke funksjoner som hjelper til med lesing, skriving og staving.

I den diskrete verktøylinjen får du en lang rekke funksjoner som støtter lesing og skriving, uavhengig av alder og nivå.

IntoWords ligger i Firmaportalen

Kikora

Gjennom utforsking og manipulering av visualiseringer og modeller, kan eleven enklere forstå matematikken. Tilbakemeldinger på alt elevene gjør underveis gir bekreftelse på at de er på riktig vei. Slike “underveis-tilbakemeldinger” er læringsfremmende fordi det oppfordrer til å løse problemene trinn for trinn, og det bidrar til å gjøre elevene mer bevisste på egen tankegang.

Pålogging med FEIDE

Kor Arti (Norsk kulturskoleråd)

Kor Arti' er en digital plattform for å lære sanger og musikk med fokus på elevaktivitet. Her er et rikt utvalg sanger i forskjellige tema.

Pålogging med FEIDE

LEGO Education

LEGO® Education SPIKE™ Essential er en ny løsning for STEAM-læring for grunnskoleelever. Den vekker glede gjennom leken problemløsning og historiefortelling, som forbereder dem på å kreativ og uavhengig tenking.

Pålogging for elever og lærere

M+ matte

M+ inneholder aldersuavhengige oppgaver, engasjerende aktiviteter og morsomme spill. Alt sammen kan tilpasses til den enkelte elev.

Før datamaskinenes tidsalder fantes det en mengde spill som ikke krevde mer enn papir og blyant og kanskje en terning. I M+ er det både gamle og nye spill som er laget for at man skal lære å regne og å ha det gøy på samme tid.

Pålogging med FEIDE

M+ norsk(Kompetansia+)

Målet med Kompetansia+, er å gi læreren et verktøy i norskfaget. Hver side er laget spesifikt for å trene en eller flere av de ferdighetene som trengs for lesing og skriving. Det vil si fonologisk ordavkoding, fonologisk bevissthet og ortografisk ordavkoding. Kompetansia+ vil ikke erstatte noen av dagens læremidler, men vil kunne bli et viktig supplement. Dette spesielt med tanke på elever som trenger ekstra støtte.

Pålogging med FEIDE

M+ Maker

+Maker ("maker" som i skomaker!) er et supplement til M+ som tilbyr komplette matematikkopplegg med en mangfoldighet av aktiviteter. Med +Maker i din pedagogiske verktøykasse, kan du enkelt integrere engasjerende øvelser som stimulerer læring gjennom lek og fysisk aktivitet.

Pålogging med FEIDE

Minecraft Education

Elever og lærere må bruke sin konto knyttet til Tysværskolen for å kunne bruke Education versjonen av Minecraft. 

Minecraft: Education Edition er en spillbasert læringsplattform som fremmer kreativitet, samarbeid og problemløsing i et engasjerende, digitalt miljø. Pedagoger over hele verden benytter seg av Minecraft Education Edition for å involvere elever på tvers av fag og tema og gir liv til abstrakte konsepter.

Ligger i Firmaportalen

Ordnett (Gyldendal)

Inneholder basisordbøker for norsk, som gir deg definisjoner, rettskrivning, synonymer m.m..

Pakken inneholder også Engelsk ordbok, selve standardverket blant norske engelskordbøker i det mellomstore formatet.

Tilgang til moduler med 

  • språkvett
  • minigrammatikk
  • temaplansjer
  • rimsmia
  • anagramspill
  • gjett ordet 


Mulighet for app til iOS og Android og Ordnett uten Internett

Pålogging med FEIDE

Relemo

I Relemo får eleven øvelser som er tilpasset sitt nivå. Eleven får umiddelbar tilbakemelding, noe som erfaringsmessig er svært motiverende. Programmet er enkelt å bruke, og fungerer både for klasseundervisning, spesialundervisning, gruppeundervisning og lesekurs.

Pålogging med FEIDE

Salaby

Salaby er et digitalt læreverk fra Gyldendal Undervisning, og består blant annet av lesetekster, bilder, spill, animasjoner og interaktive oppgaver. 

Nettstedet bygger på læreplaner for 1. til 7. trinn i samsvar med LK20. Salaby inkluderer flerspråklige ressurser for elever med ulike morsmål, samt tilrettelagte sider for barn med spesielle behov. Innholdet produseres av lærere, redaktører, designere, illustratører, musikere og andre fagpersoner.

Pålogging med FEIDE

Showbie

Showbie er en delingsplattform der planer, oppgaver og annen informasjon blir lagt ut til alle elever. I Showbie kan elevene levere inn og få tilbakemelding på arbeid. Elevene kan også stille spørsmål til læreren dersom de lurer på noe.

Pålogging med FEIDE

 

Tilgang for foresatte:

Foresatte får tilgang til å følge sitt barn i Showbie ved å opprette en egen foreldrekonto. 

NB: Foresatte skal ikke logge inn med sin brukerkonto på elevens iPad, men benytte egen datamaskin, nettbrett eller mobil til dette.

Gå inn via Showbie sin nettside eller via appen og følg anvisningene under: 

  • velg bruker “Jeg er forelder”
  • velg aktuell påloggingsmetode (epost)
  • Følg videre anvisninger, og legg etter hvert inn den oppgitte foreldrekoden (foreldrekode til foresatte gis ut av kontaktlærer på trinnet) 

Det er viktig at foresatte sørger for å være aktivt deltagende i det som foregår i Showbie. Her vil det komme mye viktig informasjon underveis, som det er nyttig å få med seg. Har du spørsmål om bruk av Showbie kan du ta kontakt med skolen. 

Skolen fra Cappelen Damm (tilgjengelig på noen skoler*)

Her får du alle fag og de tjenestene du trenger for å drive undervisning i tråd med fagfornyelsen. Innenfor hvert fag og trinn finner du læringsstier med gode undervisningsopplegg og varierte oppgaver for elevene. 

Bli kjent med nye, originale karakterer i et univers som gjør mengdetrening motiverende. Med mer enn 25 000 oppgaver kan du sikre elevenes mengdetrening i norsk, matematikk, engelsk og fremmedspråk.

Oppgavene er intuitive og motiverende, og med en tydelig progresjon innenfor hvert emne.

Pålogging med FEIDE

Skolestudio fra Gyldendal (tilgjengelig på noen skoler*)

Skolestudio er Gyldendals digitale læringsmiljø for Kunnskapsløftet 2020. Læringsmiljøet har rikt innhold og fleksibel funksjonalitet som sikrer god læring fra første til siste skoleår.

I Skolestudio samler vi alle Gyldendals digitale læremidler til Kunnskapsløftet. Du finner FagromSalaby, Smart ØvingSmart Vurdering, Smart bok, Bokstøtte og Gyldendals Skolebibliotek, i tillegg til en rekke andre produkter utviklet til nye læreplaner. Du og elevene dine har alt læringsinnhold dere trenger for å møte Kunnskapsløftet 2020 på ett sted, i Skolestudio.

Pålogging med FEIDE

* skolene velger selv en totalpakke for elevene enten med Aunivers, Skolen eller Skolestudio 

***

Andre verktøy:

Blue Bot

Blue-Bot er en gulvrobot med bluetooth, noe som innebærer at den kan styres fra et nettbrett eller PC. Elevene kan også programmere roboten med enkle knappetrykk på robotens rygg. Blue-Bot har transparent skall slik at elevene kan se delene inni. Blue-Bot kan svinge i 45° og det kan også oppgis repetisjoner i algoritmen. Sammen med Blue-Bot får elevene oppleve sammenhengen mellom årsak og virkning, trene på oppfølging og kontroll.

Easysense 

Flere skoler har dataloggingsustyr fra DataHarvest/EasySense. Det finnes loggere (V-log), sensorer for kraft, fart, tid, lyd m.m.

FlashforgeAdventurer 3 3D printer(ny modell)

Brukervennlig, rask og stillegående 3D-skriver. Polar Cloud og FlashCloud, skriv ut via skytjeneste og overvåk via det innebygde kameraet. Skriv ut modeller i ABS og PLA. Kapasitet på utskrifter på opptil 15 x 15 x 15 cm = 3,37 liter. Oppvarmet byggeplate i lukket kabinett.

FlashforgeFinder 3D printer(gammel modell)

Brukervennlig og kompakt 3D-skriver med imponerende presisjon på 0,05 mm som minimum lagtykkelse. En Plug N Play-printer som passer både erfarne brukere og nybegynnere som vil komme i gang med 3D-utskrifter.

Flashprint3D printer software

FlashForge har sitt eget program for å overføre utskrifter til printeren, dette heter "FlashPrint" og lastes ned fra internett. Det er et såkalt "Slicer" program, og konverterer designet ditt til en fil som printeren kan "lese" for utskrift. Du åpner bare designfilen din med FlashPrint, kobler til printeren via trådløst nettverk , og overfører filen.

I FlashPrint kan du også gjøre mer avanserte innstillinger som å stille in "Wall og Brim", velge Infill, layer heights m.m.

Programmet ligger på Firmaportalen. 

LittleBits

Noen skoler har LittleBits. Dette er enkle og brukervennlige elektroniske byggeklosser. Med littleBits kan du lage elektronikk på samme måte som du med LEGO kan bygge hus eller andre konstruksjoner. littleBits engasjerer elever til å leke og eksperimentere gjennom aktive opplevelser og gruppearbeid. Dette gir trening i å løse problemer på en systematisk måte med en klar overføringsverdi til problemløsing på andre områder i livet.

Byggeklossene klikkes enkelt sammen ved hjelp av magneter, som innebærer at dere verken trenger lodding, ledninger eller programmering for å sette i gang. LittleBits er enkelt å bruke - uavhengig av elevenes eller lærerens kunnskap og erfaring innen teknologi, programmering og elektronikk. Byggeklossene kan kobles sammen på mange måter og er en ypperlig måte å fremme systematisk tenking og kreativ problemløsing.

Lumio (programvare for SMART Board)

Lumio by SMART er en pedagogisk programvare som inviterer til aktiv elevdeltakelse gjennom interaktive oppgaver og spill. Du kan lage varierte og motiverende oppgaver der elevene er utforskende og kreative. Lumio tilrettelegger for varierte undervisningsformer, der du kan kombinere digital undervisning og med aktiv undervisning der tanker, ideer kan deles, diskuteres og illustreres. I Lumio kan elevene jobbe med faginnholdet på egen enhet, individuelt eller i grupper. De kan også følge lærerens undervisningsfil fra egen enhet, enten om de er i klasserommet eller som fjernundervisning.

Pålogging med FEIDE 

Micro:Bit

Micro:bit er en liten programmerbar datamaskin. Den ble utviklet i et prosjekt fra BBC som skulle inspirere elever til programmering. Midt på kortet er der 25 røde LED-lamper som kan programmeres til å enkle beskjeder og bilder. Kortet har også inn- og utgang hvor elektriske komponenter som motorer kan kobles til. Dessuten har det et termometer, et kompass og en bevegelsessensor.

Når man programmerer Micro:bit/Super:bit kan man veksle mellom å bruke blokkprogrammering og tekstprogrammering (Javascript og Python). Man kan se samme kode både i blokk og tekst, eksperimentere gjerne med koden og se hva som skjer. Det er enkelt å teste kodene før man overfører dem til Micro:bit-kortet. Nettsiden makecode.microbit.org er fylt med ferdige programmeringskoder, veiledninger og undervisningsopplegg.

SMART interaktiv skjerm

Interaktive visningsflater representerer en moderne tilnærming til læring. Den interaktive teknologien muliggjør direkte interaksjon med digitalt innhold ved hjelp av berøring, digitale penner eller andre interaktive verktøy. I motsetning til passive skjermer og projektorløsninger, gir dette brukere muligheten til å manipulere og samhandle med presentert materiale i sanntid. Dette påvirker i stor grad undervisnings- og læringsopplevelsen, og legger til rette for et engasjerende læringsmiljø som oppmuntrer til aktiv deltakelse og kreativ utforskning.

Sphero Bolt

Sphero Bolt er en appstyrt, programmerbar robotball som åpner for uendelige muligheter for å være kreativ og ha det gøy mens man lærer. Sphero Bolt er en videreutviklet versjon av Sphero SPRK+ og i tillegg til de beste funksjonene fra sin forgjenger er den også fullspekket av nye imponerende funksjoner og sensorer som åpner for helt nye prosjekter og læring. Med over to timers batterikapasitet kan du også bruke robotballen i mer avanserte programmeringsprosjekter uten å måtte lade roboten underveis.

Tinkercad

TinkerCad er et enkelt verktøy for å lage 3D-modeller ved å trekke ut geometriske former og justere på disse. TinkerCad har en eget verktøy, Codeblocks, som lar deg gjøre dette ved bruk av blokkbasert programmering. TinkerCad kan eksportere modellene til 3D-printing (stl eller obj). 

***

Administrativt

Conexus Engage

Engage samler elevdata og gir læreren innsikt i både enkeltelevers og klassens utvikling, noe som legger til rette for tilpasset undervisning og bedre oppfølging. Informasjonen følger eleven gjennom skolegangen, sikrer gode overganger, og gir et solid grunnlag for dialog med hjemmet og nødvendig dokumentasjon.

Gjennom Conexus Engage kan man hente ut resultater fra en rekke kjente læringsressurser, og se dem i sammenheng. Analyser forskjellige prøver samtidig og let etter sammenhenger på tvers av prøver og fag.

Pålogging med FEIDE

Visma Flyt Skole

I de kommunale grunnskolene i Tysvær bruker vi Visma Flyt Skole som skoleadministrativt system. Ansatte, foresatte og elever kan logge seg inn. Her kan du enkelt sende meldinger mellom hjem og skole. 

Foresatte logger inn i Visma Flyt Skole med ID-porten.
Lærere og elever logger inn i Visma Flyt Skole med Feide.

Logg på Visma Flyt Skole

Dette gjør du i Visma Flyt Skole: 

  • Sjekke at opplysninger om elev og foresatte er riktig
  • Gi samtykker (for eksempel kjøring og bilder)
  • Søke, si opp eller endre SFO-plass
  • Sjekke fakturagrunnlaget for SFO-plass
  • Søke om permisjon fra skolen
  • Se hvilke faggrupper og faglærere eleven har 
  • Følge med på fravær, merknader, vurderinger og karakterer

Dette gjør du i appen "Visma - Min skole"

  • Melde fra om sykdom/fravær
    (NB: Permisjon/ferie må sendes som søknad i Visma flyt skole)
  • Sende/motta meldinger fra skolen/lærere og SFO
  • Foresatte kan få varsler om fravær/anmerkninger 
  • Svare på feriepåmeldinger til SFO eller andre skjema som sendes ut og krever svar

 

Last ned Visma - Min skole for Android
Last ned Visma - Min skole for Apple

***

Andre resurser

Bildetema

Bildetema er en flerspråklig bildeordbok med bilder, tekst og lyd inndelt etter temaer. Bildeordboka kan være et utgangspunkt for arbeid med språk i barnehage, skole og voksenopplæring. Den inneholder et grunnleggende ordforråd bestående hovedsakelig av substantiv og adjektiv.

Bildetema har ulike funksjoner som kan være nyttige når man skal lære seg nye språk, blant annet mulighet for å se flere bilder per ord, utskriftsfunksjon, valgfri visning av ord og ubestemte artikler.

Åpne Bildetema

Lexin ordbøker

LEXIN-ordbøkene er laget spesielt for minoritetsspråklige elever i grunnskolen, videregående og voksenopplæring. Ordbøkene inneholder ord og uttrykk som er nyttige når man bor i Norge.

Åpne Lexin ordbøker

Klasserom-appen

Klasserom er en kraftig iPad-app som du kan bruke i undervisningen til å dele arbeid
og administrere elevenheter. Den fungerer både i delte miljøer og i én-til-hver-miljøer.
Du kan åpne en spesifikk app, et nettsted eller en lærebokside på en hvilken som helst
enhet i klassen, dele dokumenter med elever eller vise elevarbeid på en TV, skjerm
eller projektor ved hjelp av Apple TV.

Veiledning Klasserom-appen (PDF, 43 MB)